Astrolojide Asteroidler

Astrolojide Asteroidler Nedir? Haritaya Nasıl Eklenir?

Astrolojide Asteroidler

Astrolojide kullanılan en önemli faktörlerden biri asteroidlerdir. Asteroidlerle alakalı kaynakları yazının sonunda kaynakça kısmında bulabilirsiniz. Genel anlamda astrolojideki asteroid mantığındaki olay, asteroide verilen “ad”ın  geniş anlamı, bu isim eğer bir kişinin adıysa onun yaşadıkları, eğer bir mitolojik karakterse mitolojik karakterin hikayesi baz alınarak haritayı yorumlamaya katkı olmasıdır. Astrolojide, ortak bilinç ağındaki kelimeler ve kelimelere verdiğimiz anlamlarla harita etkileri şekilleniyor. Ayrıca, astrolojide var olan tüm formül, etken ve faktörleri göz önüne aldığımızda her saniye oluşabilecek ihtimaller ve kombinasyonlar çok fazladır. Kişinin bilinç yapısı ve farkındalık seviyesine göre ve sürekli gökyüzü devinimine göre, etkiler hafiflemektedir.

Evrende Asteroidler

Asteroidler, genellikle Mars ve Jüpiter arasında tanımlanan, keşfedilen göksel cisimlerdir. Her yıl, sürekli yeni asteroidler keşfedilmekte ve her birine isimler verilmektedir. Bu isimleri ve asteroidlerin konum, özellik bildirimlerini Dünya’da tek olan The Minor Planet Center (MPC) kuruluşu yapmaktadır. Bu kuruluş, Nasa’nın Near Earth Object Observations (Dünya yakınındaki cisimlerin incelenmesi) programı ile, MPC’ye veriler aktarmaktadır. Mars ve Jüpier arasındaki asteroid kuşağı ayrıca, Neptün ötesi planetler dediğimiz Kuiper Kuşağı (Transneptünyenler) dünyamız ve Güneşi çevreleyen katmanlardır. Uranyen astrolojide, transneptünyenler de çok değerli ve önemlidir. Nerdeyse kişisel algılarımızın tamamını kontrol edebilen mekanizmalar diye bilinir. Bugüne kadar 930.000 tane asteroidin varlığı MPC tarafından açıklanmıştır, bunların 545.000 tanesi hakkında yeterli bilgilerin olduğu söylenmiştir. Amerika 30 Haziranı Asteroid Günü olarak belirlemiştir. 30 Haziran 1908’de Sibiryaya çarpan asteroid sebebiyle, 30 Haziran olarak belirlenmiştir.

STARLIKE / ASTEROID TİPLERİ

Mars ve Jüpiter arasındaki asteroid kuşağında, asteroid ismi verilen gök cisimleri, “yıldız gibi” (starlike) anlamındadır. Yunanca aster (star) kökünden gelmektedir. Asteroidler, Güneş’in etrafında Mars ve Jüpiter arasında dönerler. Kendilerine ait yörüngeleri vardır. Şekilsizlerdir, daha doğrusu net bir şekilleri yoktur. Bilinen 3 tip asteroid vardır :

  • C Tipi : En yaygın olandır. Kil ve silikat kayalarından oluşur. Görünümü karanlıktır yani albedosu düşüktür. Çok ışık yansıtmıyordur. Güneş sistemindeki en eski gök cisimlerindendir.
  • S tipi : Taşlı silikat ve nikel demirden oluşur.
  • M tipi : Metaliklerdir. Nikel demirden oluşur.

Asteroid kuşağında, 1,1 ile 1,9 milyon arası asteroidin 1 km çapında, geri kalanların ise 1 km’den büyük olduğu söylenir. Dünya’ya yörüngesel en yakın temasta olabilen asteroidlerde Near – Earth Asteroids olarak bilinir. Bu asteroidlerin sayısı yaklaşık Haziran 2013 verilerine göre 10000 civarındadır. Bunların yaklaşık 1409’u Dünya’ya zarar verebilme ihtimali olan Hazardous asteroidler olarak anlatılır. Dünya ile ayı yörüngede karşılaşma limiti, 194.477.232 km uzaklık limit değerdir, perihelion diye adlandırılır. Güneş etrafındaki eliptik yörüngede,  Güneş’e en yakın uzaklığa perihelion denir. Ve bu uzaklık eğer 1,3 AU (194.477.232 km) den küçük olursa, Dünya’ya çarpma riski vardır olarak kabul edilmiştir. Dünya’nın perihelion değeri ortalama 149.597.870 km’dir. Kış ayları, genellikle kuzey yarım küre, yaklaşık 5 gün daha kısadır, yaz aylarına göre. Sebebi de, bu yörüngesel hareketlerde Güneş’e yakın zamanlardaki Dünya’nın hızının artmasıdır. Öte yandan, bugünlerde 29 Nisan 2020’de 52768 1998 O2 isimli asteroidin Dünya’ya çok yakın olacağı konuşulmaktadır. 2027 ve 2029 yılına kadar ise, herhangi bir asteroid & dünya karşılaşması yaşanmayacak.

Asteroidlerin Haritalarımızdaki Yeri

Astroloji severlerin ve astroloji harita okumaya başlayanlar için ise, astrolojide kullanılabilen asteroidler, geniş bir perspektif ve zamanın kalitesini anlamak adına, çok iyi malzemelerden biri. Bir astrolog, asteroid ve transneptünyenleri de işin içine katarak, çok önemli detaylar, bilgiler yakalayabilir. An’ın kalitesini, asteroidlerle daha net bir biçimde ortaya koyabilir. Dolayısıyla, asteroidlerin haritalara eklenmesiyle daha açık yorumlar yapabiliriz. Analizlerimizi ve bakış açılarımızı da bu vesileyle genişletebiliriz. Örneğin, Chiron diye bahsettiğimiz faktör, centaur olarak bilinir. Centaur’lar, transneptünyenler ile, Jupiter trojanları arasında yer alır. Asteroid kuşağından daha da uzaktadır, Jüpiter ile Neptün arasında yörüngesi vardır.

Asteroidleri bilgisayardan CTRL + F ile ya da telefondan sayfada bul seçeneği ile aratabileceğiniz liste : https://minorplanetcenter.net//iau/lists/MPNames.html

Astrolojide kullandığımız asteroidlerin manalarına göre, merak ettiğiniz konuları analiz edebilirsiniz. Örneğin, özgüveniniz yoktur ama gitar çalmayı çok seviyorsunuzdur.. Ya da tam motivasyon sağlayamamışsınızdır. Yetenek ve potansiyelinizi haritanıza gitar çalmayı anlatan Euterpe asteroidini ekleyerek bulabilirsiniz. (Euterpe asteroid no :27) Gerçekten üstüne düşmeniz gereken bir konu olduğunu daha iyi idrak edersiniz…

Haritanıza asteroid ekleme:

“Asteroidi haritama nasıl eklerim?” diyorsanız, asteroidin haritaya eklenmesi için aşağıdaki talimatları takip edin.

  • Buraya tıklayarak haritanızı açın.
  • Free Horoscopes kısmından “Extended chart selection” ı seçin.
  • “additional asteroids or hypothetical planets” bölümüne tıklayın, asteroidin numarasını (Örneğin Martha asteroid no 205) buraya ekleyin.

Haritamıza asteroidleri nasıl ekleyeceğimizi detaylı öğrenmek için buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

www.astrodunya.com/astroloji-yazilari/ bölümümüzde, asteroidlerle alakalı yorum, analiz yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.

Ayrıca haritamızdaki asteroidlerin anlamlarını, Sevilay Eriçdem’in Asteroidlerin Büyülü Dünyası kitabını edinerek daha iyi anlayabilirsiniz. Türkiye ve Dünya çapında en detaylı asteroid kitabıdır…

 

Kaynakça :

En iyi Türkçe kaynak Sevilay Hoca’nın Asteroidlerin Büyülü Dünyası kitabıdır. Bu kitabı buraya (  https://www.kitapyurdu.com/kitap/asteroidlerin-buyulu-dunyasi/452414.html )) tıklayarak satın alabilirsiniz.

Mitolojik karakter öykülerini bu siteden inceleyebilirsiniz. https://www.greekmythology.com/

Asteroidlerin anlamlarını bu siteden inceleyebilirsiniz. http://markandrewholmes.com/asteroid.html

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *